Paella er kanskje en av Spanias aller mest kjente matretter sammen med tapas.
Retten har sin opprinnelse i Valencia, hvor bøndene benyttet tilgjengelige råvarer og tilberedte disse i den typiske paella pannen. Retten har senere utviklet seg og det finnes nå uendelige varianter med fisk, skalldyr, kjøtt, chorizo eller kun grønnsaker. Kanskje du også har prøvd den karakteristiske Arroz Negro con calamares som består av både kjøtt og blekk fra blekksprut og kjennetegnes ved den svarte fargen på risen?
Under finner du oppskrift på en såkalt Paella Mixto, som inneholder både kjøtt og sjømat og er en sikker vinner rundt middagsbordet!
Ingredienser:
– 3 ss god olivenolje – 1 Oppdelt kanin (Kan erstattes med kylling) – 250 g bacon i skiver – 1 Stor løk, hakket – 1 l utblandet kyllingkraft – 250 g tomater hakket uten frø – 4 fedd hvitløk, presset – Safrantråder, trekkes i kyllingkraften – 500 g Bomba ris, eller langkornet – 1 stor rød paprika i strimler – 100 g frosne erter – 300 g blåskjell, dampet – 150 g rensede reker – 300 g calamares i ringer (Kan sløyfes) – 6 store reker til pynt – Sitronbåter
Start med å varme oljen og deretter fres kyllinglårene i ca. 10 minutter. Tilsett deretter løk og bacon og stek videre i 10 minutter. Tilsett kraft, tomater, hvitløk, kraften med utblandet safran og gi alt et lite oppkok. Tilsett så risen, og halvparten av paprikaen, erter og smak til med salt og pepper.
Benytter du gasskomfyr, dekker til paellapannen med folie og lar alt trekke på middels/svak varme i ca. 30 minutter, eller til risen er nesten ferdig. Har du ikke gasskomfyr, kan du dekke til paellapannen og sette i forvarmet ovn på 180 grader i 35-40 minutter.
I mellomtiden legger du blåskjellene i en kjele med ca. 1 cm kokende vann. La dem dampe under lokk i ca. 5 minutter, eller til alle skjellene har åpnet seg. Kast skjell som ikke åpnes. Rens deretter halvparten av skjellene. Tilsett de rensede rekene og blåskjellene i risblandingen og pynt med de store rekene og de urensede blåskjellene på toppen. Varm opp i 5 minutter. Pynt til slutt med sitronbåter og persille før servering.