Hagearbeid og hagebruk har viktige fordeler for mennesker, ifølge en studie
Folk som ofte hager, dyrker frukthager eller lignende aktiviteter har lavere risiko for å utvikle kreft og er også utsatt for bedre mental helse, ifølge et team av forskere. Studien, publisert i tidsskriftet Lancet Planetary Health, har blitt ledet av et vitenskapelig team fra University of Colorado Boulder (USA) i samarbeid med ISGlobal, et senter fremmet av ‘La Caixa’ Foundation.
«Disse funnene gir konkrete bevis på at samfunnshagearbeid kan spille en viktig rolle i forebygging av kreft, kroniske sykdommer og psykiske lidelser, » sa Jill Litt, hovedforfatter av studien, en ISGlobal forsker og professor ved Institutt for miljøstudier ved University of Colorado Boulder.
Litt har brukt mye av sin karriere på å finne rimelige, skalerbare og bærekraftige måter å redusere sykdomsrisiko, spesielt blant lavinntektssamfunn. «Uansett hvor du går, sier folk at det er noe i hagearbeid som får dem til å føle seg bedre,» forklarte forskeren, som bekreftet vanskeligheten med å finne solide vitenskapelige data om fordelene.
Noen små observasjonsstudier hadde allerede avslørt at folk som hager har en tendens til å spise mer frukt og grønnsaker og har en sunnere vekt, men det var ikke klart om det var sunnere mennesker som rett og slett pleier å hage, eller om dette er tilfelle. Helse. Ifølge Litt hadde bare tre studier brukt en randomisert kontrollert studie, men ingen hadde fokusert spesifikt på hagearbeid.
Så forskerne rekrutterte 291 ikke-hagearbeidende voksne fra Denver, Colorado-området, med en gjennomsnittsalder på 41, og mer enn halvparten fra lavinntektshusholdninger.
Mer fiberinntak og mindre stress og angst
Halvparten av de frivillige ble tildelt felleshagegruppen, mens den andre halvparten var en kontrollgruppe som måtte vente et år på å starte hagearbeid. Begge gruppene tok regelmessige undersøkelser om næringsinntaket og mental helse, gjennomgikk kroppsmålinger og hadde på seg aktivitetsmålere.
«Dermed fant forskerne at deltakerne i hagearbeidsgruppen i gjennomsnitt konsumerte 1,4 gram mer fiber per dag enn de i kontrollgruppen, en økning på 7%. Forfatterne påpeker at fiber utøver. Det har en dyp effekt på inflammatorisk og immunresponser, som påvirker alt fra hvordan vi metaboliserer mat til helsen til tarmmikrobiomet vårt og mottakelighet for diabetes og visse kreftformer,» sa Jill Litt.
I tillegg økte denne gruppen også sitt fysiske aktivitetsnivå med omtrent 42 minutter per uke. Deltakerne i studien så også at stress- og angstnivået ble redusert. «Selv om du kommer til hagen med den hensikt å dyrke din egen mat på et rolig sted, begynner du å se på naboens tomt og dele teknikker og oppskrifter, og over tid blomstrer relasjoner,» la Litt til og fremhevet disse fordelene. av felles hagearbeid.
– Det handler ikke bare om frukt og grønt. Det handler også om å være i et naturlig uterom sammen med andre mennesker, avslutter Litt.
Kontakt for miljøseksjonen: crisisclimatica@prensaiberica.es